Multe ceaiuri din plante pot ajuta la reducerea stresului și anxietății. Este important să rețineți că ceea ce funcționează pentru o persoană poate să nu funcționeze pentru alta. De aceea, trebuie să vă găsiţi un ceai potrivit.
-
Mentă
Această plantă din grădină poate fi folosită pentru mai mult decât condimentare. Unele cercetări sugerează că aroma poate reduce sentimentele de frustrare, anxietatea și oboseala. Inhalarea mirosului de ulei de mentă poate atenua anxietatea la mămicile care au născut recent sau la persoanele care au fost spitalizate pentru atac de cord.
-
Muşeţel
Ceaiul are o culoare galben aurie şi o aromă plăcută. Tratează migrenele şi insomnia. O cană de ceai de muşeţel te ajută să scapi de durearea de cap, de exemplu. Este perfect seara înainte de culcare, după o zi grea şi istovitoare, induce un somn liniştitor şi odihnitor.
-
Lavandă
Lavanda este cunoscută pentru efectul său de calmare, dar este şi un sedativ uşor. Ceaiul de lavandă contribuie la reducerea tensiunilor psihice. Este considerat calmant natural ce protejeaza organismul împotriva stresului.
-
Valeriană
Contribuie la funcţionarea normală a sistemului nervos, conferă o stare de linişte, elimină tensiunile psihice care împiedică instalarea somnului. Totodată îmbunătăţeşte calitatea şi durata somnului. Valeriana protejează organismul împotriva stresului, contribuind la eliminarea disconfortului ce poate apărea la nivelul aparatului cardiovascular şi a tractului gastrointestinal.
-
Roiniţa
Ceaiul de roiniţă ajută la restabilirea echilibrului emoţional, este bun şi pentru tulburări digestive, în special balonare, dar ajută şi la susţinerea sănătăţii căilor respiratorii superioare. Băut seara, ceaiul favorizează instalarea unui somn liniştit, odihnitor.
-
Floarea pasiunii (Passiflora incarnata)
De la floarea-pasiunii se folosesc în scop medicinal ramurile tinere, subţiri, ale plantei, cu sau fãrã frunze. Se usucă şi se folosesc la prepararea de infuzii, tincturi, extract lichid şi pulberi. Floarea pasiunii are proprietăţi sedative, analgezice, hipotensoare şi antispastice. Preparatele din floarea-pasiunii se folosesc în insomnii, anxietate, stres, mai ales dacă însoţite de încordare musculară, iritabilitate nervoasă, gastrite, colite, nevralgii, atsm.
-
Ceai verde (Camellia sinensis)
Este bogat în antioxidanţi şi de aceea este ideal pentru curele de detoxifiere. Combinat cu Detoxic are un efect garantat. Ceaiul verde contribuie la îmbunătăţirea funcţiilor celebrale, în special capacitatea de memorare, atenţia sporită şi viteza de reacţie. Este foarte bun şi la curele de slăbire, dar şi pentru ameliorarea unor boli de piele. Ceaiul verde are proprietăţi antiinflamatorii şi poate ajuta la ameliorarea unor boli de piele, printre care psoriazis sau dermatita.
-
Busuioc
Pe lângă faptul că te ajută să digeri mesele copioase, ceaiul de busuioc ameliorează durerile de cap și elimină stresul. Ceaiul preparat din această plantă te relaxează fizic și psihic în doar câteva minute. Consumat în cantități mici, ceaiul de busuioc previne producția excesivă de cortizol, hormonul stresului şi stimulează secreția de endorfine.
-
Turmeric
Este bogat în curcumină, o substanță care inhibă formarea plăcilor beta-amiloide la nivelul creierului. Astfel, simptomele specifice bolii Alzheimer sunt reduse în mod considerabil. De asemenea, este util în creșterea rezistenței organismului în fața virusurilor și a bacteriilor. Pentru prepararea ceaiului e nevoie de o linguriță de pudră de turmeric, 4 căni cu apă, puțin suc de lămâie, miere și ghimbir după gust.
-
Ceai de trandafiri
Este foarte gustos şi are multe efecte benefice. Contribuie la detoxifierea organismului, ajută la eliminarea retenţiei de apă şi este bun la digestie. Reduce simptomelor răcelii, petalele de trandafir conţinând vitamina C. Este bun pentru sistemul nervos, iar în caz de insomnii, depresie sau oboseală se recomandă seara o ceaşcă de ceai de petale de trandafir.